Nyheder

Hvordan kan du bruge et murerstillads? 

Et murerstillads gør arbejdet nemmere at udføre. Du får bedre arbejdsbetingelser og mere fleksibilitet. Der er dog en række overvejelser, du skal gøre dig, inden du beslutter dig for hvilket stillads, du vælger.  

Hvad er et murerstillads? 

Et murerstillads dækker faktisk over en lang række af forskellige stilladser, som har individuelle kompetencer. Alle stilladserne kan bruges til at udføre murerarbejde, men de egner sig hver især til forskellige typer af arbejdsopgaver. Du kan eksempelvis finde det, der hedder komplette stilladser og et bukkestillads.  

Hvad er et komplet stillads? 

Det komplette stillads er – som navnet indikerer – et komplet stillads. Du får dermed et helt stillads, hvor du kan kravle fra top til bund. Denne form for stillads skal du typisk manuelt sætte op. Det tager som regel noget tid, men det giver dig gode arbejdsbetingelser med stor fleksibilitet, hvis du eksempelvis skal arbejde på en facade på et hus, hvor du helst skal kunne komme rundt omkring. 

Hvad er et bukkestillads? 

Et bukkestillads er kendetegnet ved stor fleksibilitet i både højde og længde. Du kan dermed også altid udbygge dit stillads og gøre det både større og mindre i løbet af processen. Dog kan det være sværere at sammensætte et bukkestillads, hvis ikke man har de rette kompetencer eller tidligere erfaring med dette. Bukkestilladset giver dig mange muligheder for optimale løsninger. 

Derudover findes der også en række andre typer af murerstilladser såsom et foldestillads, der kan bukkes og foldes. Du kan altid rådføre dig med professionelle, kompetente og erfarne fagfolk, således du finder den bedste løsning – og ikke mindst den løsning, der gavner dit projekt mest muligt. Det handler om at give sig selv de mest optimale arbejdsforhold og betingelser. 

Findes der regler for brugen af et murerstillads? 

Der findes en række regler og forbehold, som du skal tage på forhånd. Eksempelvis må et murerstillads udelukkende opstilles ved bæredygtigt underlag, der samtidig også er fast. Dette er af sikkerhedsmæssige årsager. Derudover skal stilladsets hjul være udstyret med bremser, der giver stilladset mere kontrol. Hvis dit stillads er 3 meter – eller derover – højt, skal det stilles op af særligt sagkyndige personer samt en byggeleder. Hvis der skal arbejde ansatte på stilladset, skal disse medarbejder have gennemgået et særligt kursus, der vil klæde dem godt på i forhold til sikkerhed og hvordan man begår sig på disse høje stilladser. 

Må – og kan – man som privatperson leje et murerstillads? 

Ja, du kan som privatperson godt leje et murerstillads, hvis du skal udføre et renoveringsprojekt på dit hus. Der er dog visse regler, du skal overholde. Er dit stillads mere end 3 meter højt i ståhøjde, skal du som privatperson have gennemgået et særligt kursus. Dette hedder en stilladsuddannelse. 

Hvor lang tid tager en stilladsuddannelse? 

En stilladsuddannelse tager som regel seks uger. Disse uddannelsesforløb, i at kravle på høje murerstilladser, kan typisk tages på et af landets mange AMU-centre. Dette kursus koster typisk penge, men i tilfælde af eksempelvis ledighed på jobmarkedet – og som led i din håndværkerbaggrund – kan der gives tilskud fra offentlig side.